Przepis na… zakwas żytni

Zakwas to żywy organizm. Do życia potrzebuje pokarmu i ciepła – jak my wszyscy, prawda? ?

Dlatego, czy dostajesz gotowy zakwas od kogoś, czy też nastawiasz nowy zakwas, musisz pamiętać o dokarmianiu go mąką razową i ciepłą wodą. Jednak nie możemy przesadzić z wysoką temperaturą, bo zabijemy pracujące w nim bakterie. Woda powinna być ciepła, ale nie parząca.

Jeśli chcesz nastawić nowy zakwas:
– zalej ciepłą wodą mąkę razową w misce,
– dokładnie wymieszaj (np. trzepaczką),
– nakryj miskę czystą ściereczką
– pozostaw w ciepłym miejscu.
W takich warunkach zachodzi proces fermentacji, powstaje zakwas. Przez kilka dni codziennie dodawaj do niego po trochu mąki razowej, mieszaj i zostawiaj pod przykryciem w ciepłym miejscu.

Ja swój żytni zakwas przechowuję w zamkniętym słoiku w lodówce. Raz w tygodniu wyjmuję go z lodówki, przelewam do miseczki i dodaję mąki żytniej razowej i ciepłej wody. Przykrywam czystą ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu. Może to być miejsce przy grzejniku, jeśli nie jest zbyt gorący. Staram się uzyskać taką ilość zakwasu, aby dodać 1 szklankę do przygotowywanego chleba i pozostawić trochę w słoiku w lodówce na następny raz.

Jak widzisz, hodowanie zakwasu to prosta sprawa, ale trzeba podchodzić do niej z wy(u)czuciem. Powodzenia ??


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *