Zima zima zima, pada pada śnieg…
A świeże warzywa i owoce głównie z importu, już nie są takie smaczne ani takie zdrowe jak latem. Gdzie zatem szukać witamin w porze zimowej?
Warto zwrócić uwagę na kiełki i kiszonki. Kiełki są świetnym źródłem witamin i minerałów, bo zawierają związki odżywcze niezbędne młodej roślince do rozwoju.
Dlatego dzisiaj przepis na…domową hodowlę kiełków.
Ja użyłam tutaj nasion jarmużu i czerwonej kapusty. Ale w ciągu tygodnia można wykiełkować każdy rodzaj nasion warzyw, np. rzodkiewki, lucerny, buraka, fasoli, soczewicy, itp.
Nasiona dostępne są w warzywniakach i sklepach ogrodniczych. Kosztują mniej niż gotowe kiełki z supermarketu i zazwyczaj nie są pakowane w plastik, ale w papierową torebkę. Samo zdrowie – dla Ciebie i dla planety 🙂
Miłego kiełkowania!
Dodaj komentarz