Boczniaki na brązowym talerzu

Przepis na… domową hodowlę boczniaków

Boczniaki na brązowym talerzu

Czy Ty też spotkałeś się z opinią, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych i nie warto ich jeść? Oczywiście, należy uważać i jeść tylko te grzyby, które znamy, bo wiemy o trujących właściwościach niektórych gatunków. Ale jeśli masz do czynienia z pięknym leśnym borowikiem, kurkami lub nawet pieczarkami, to czy zawierają one tylko tzw. puste kalorie?

Jeśli weźmiemy grzyby pod lupę, to dowiemy się, że:

chityna (składnik ścian komórkowych grzybów) wiąże cholesterol, przez co ma działanie przeciwmiażdżycowe; jest też pokarmem dla naszych bakterii jelitowych wytwarzających substancje przeciwzapalne oraz uszczelniające ściany jelit,

– wszystkie grzyby jadalne oraz huby drzewne są uznawane przez naukowców za lecznicze,

– m.in. pieczarka, podgrzybek i kurka – mają naukowo udowodnione właściwości przeciwzapalne oraz przeciwutleniające,

– w wielu grzybach znajdują się prekursory serotoniny, które działają w naszych organizmach antydepresyjnie

muscymol – substancja znajdująca się w muchomorze czerwonym – ma działanie kardioprotekcyjne i antydepresyjne

300g grzybów dziennie – tyle należy jeść według japońskich naukowców zajmujących się medycyną wschodnią, aby przeciwdziałać problemom z układem nerwowym, np. po Covid-19 (np. Soplówka jeżowata – to wyjątkowy grzyb, który zawiera czynnik wspierający regenerację neuronów).

Te ciekawe informacje zaczerpnęłam z rozmowy Pawła (z kanału Paweł i Grzyby) z panią Prof. dr hab. Bożeną Muszyńską, możesz obejrzeć ją tutaj:

Chcesz być zdrowy? Jedz Grzyby! Rozmowa z Prof. dr hab. Bożeną Muszyńską #grzyboludy – YouTube

Mając taką wiedzę, postanowiłam jeść więcej grzybów. Zainwestowałam 30 zł w balot słomy z grzybnią boczniaka – w celu domowej hodowli.

Dowiedziałam się, że boczniaki mają niewielkie wymagania i że wystarczy umieścić balot na wiadrze z wodą, w temp. 10-25*C i z umiarkowanym dostępem do światła. Taka grzybnia w kostce słomy może owocować kilkakrotnie. Po trzech tygodniach zebrałam pierwsze grzyby i usmażyłam w panierce na obiad. Były pyyyszne!… 

Baloty z boczniakiem są dostępne w sklepach internetowych. Warto spróbować nie tylko ze względu na smak, ale i wartości odżywcze. Polecam ?


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *